Blog

Széchenyi 2020 hírei

2014. 03. 28.

 

Az el sem indult Széchenyi 2020 programmal kapcsolatosan jelennek meg hírek folyamatosan a médiában, amelyeket egy picit összerendeztem annak, akit érdekel röviden, a lényeg. A hírek leginkább a Brüsszelbe elküldött partnerségi megállapodásról és Operatív Programokról szóltak, valamint az intézmény rendszer átalakításának következő lépcsőiről.

 

Március 7-én küldte el a Kormány a Partnerségi Megállapodás dokumentumát az Európai Uniónak megvitatásra és jóváhagyásra. Ezen dokumentum határozza meg a 2014-2020 közötti periódus Európai Unióból származó források elosztásának fő szabályait. Ehhez kapcsolódóan kerülnek kidolgozásra az Operatív Programok, amelyek korábban már bemutattam.

Kutatás-fejlesztés pályázatainak bővítése és a rendelkezésre álló források mennyisége az egyik legizgalmasabb téma, ami egyrészt a Széchenyi 2020 programból, másrészt a közvetlen brüsszeli Horizon 2020 kiírásokból áll össze. A közvetlen brüsszeli forrásokról itthon eddig nem sok szó esett, pedig több évtizedes múltra tekint vissza ezen pályázati forma. Most komoly hangsúlyt fektet a kormányzat a Nemzeti Innovációs Hivatalon keresztül a Horizon 2020 minél szélesebb körű megismertetésére, hiszen itt is növelni kívánják a lehívott források mennyiségét.

Fontos információ a visszatérítendő támogatások arányának emelése a teljes rendelkezésre álló támogatás arányában. Vissza nem térítendő támogatásban meghatározott célcsoportok részesülnek ezt követően, amelyek minden valószínűség szerint beszállítók, fiatal vállalkozók, társadalmi vállalkozások lehetnek. A teljes rendelkezésre álló költségvetésen belül így is 70%-ot tesz ki a vissza nem térítendő támogatások aránya.

Fontos információ az egymillió eurós összeghatár alatti “automatikus” támogatás megítélés, amely egyes hírek szerint pályázat nélkül valósulna meg (amellyel azonban versenyjogi problémák vannak). Mindenképpen egyszerűbb pályázati rendszert, de szigorúbb ellenőrzést és kizárólag üzleti alapú, saját lábán megálló fejlesztések támogatása lesz előtérbe helyezve. Ennek azért megvan a veszélye. Minél kisebb a ráfordítás és nagyobb az utólagos ellenőrzés, annál több meg nem valósult pályázat lesz és egyre több szélhámos érdeklődését kelti fel a pályázati rendszer, egyre több lesz a visszaélés. Azonban, ha a támogatás megítélése történik meg előzetesen automatikusan és az ellenőrzés után kerül sor a kifizetésre előleg nélkül, akkor a pályázók köre szűkül le.

Átalakulnak a közreműködő szervezetek is, legalábbis erről jelent meg hír. Az Európai Uniós pályázatok kezelésével kapcsolatos feladatokat, amelyeket jelenleg a közreműködő szervezetek látnak el, az irányító hatósági szerepet betöltő szakminisztériumoknak kell ellátni 2014. április 15-től egy jogszabály változás alapján. Kíváncsian várja mindenki ennek pontos modelljét és működését.