Blog

A nyár sem unalmas

2014. 08. 05.

 

Sokan a szabadságokat töltik, vagy készülnek tölteni a tengerparton, a Balatonon a hegyekben, vagy távoli tájakon, nyár van, ráadásul augusztus, ilyenkor „a fű sem nő” pestiesen kijelenthetjük. Ennek ellenére is vannak fejlemények, történések, események, határidők, amelyekre érdemes figyelni.

 

Ott van mindjárt az újdonsült kinevezett Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkár Úr kijelentése a pályázati kiírások megjelenéséről, amelyet lassan készpénznek lehet tekinteni, hiszen mégis a legilletékesebbtől származik az információ. Ezek szerint a korábbi információkkal ellentétben október és szeptember helyett már augusztus végén megjelennek az első Széchenyi 2020 program GINOP forrásaira irányuló pályázati felhívások. Igaz az augusztus vége pontosan mit jelent és a nyári szabadságolások miatt hogyan teljesíthető, még minden hozzáértőben és szereplőben kérdéses.

A közreműködői és Irányító Hatósági rendszer átalakítás nem ment zökkenőmenetesen, a kifizetések ideje egyértelműen nőtt, a korábbi 2-3 hónapos gyakorlattól eltérően mára már 4-5 hónaposra nőtt a probléma mentes pályázatok elszámolási-kifizetési üteme. Az intézményrendszer a korábbi 60-90 napos határidőket jóval túllépte. Egyes kiírások esetében mindösszesen 2 szakember van, aki az adott pályázati kiírás elszámolásait ellenőrzi és hiánypótlásra bocsáthatja, ami egyértelműen lassítja a folyamatokat. Azokban az esetekben, amikor az elszámolás mellett még támogatási szerződés módosítására is szükség van, még további időhúzás a jellemző.

A Széchenyi 2020 oldalon nemrégiben megjelent közlemény több ezer pályázót érint, aki az elnyert pályázatát, nem vagy csak részben tudta megvalósítani. Nagyon sok pályázat esetében ugyanis a pályázat eredményének kihirdetése és a pályázat benyújtása között eltelt idő akár több hónap, szélsőséges esetben akár 1 év is eltelt, így a pályázat eredetileg tervezett megvalósítása veszélybe került. Ennyi idő elteltével olyan változások mentek végbe a pályázó éltében vagy a piacon, amelyek mellett sok esetben a rövid megvalósítási idő miatt nem valósítja meg a pályázó a projektet. Ehhez nyújt segítséget a fenti közlemény. Ezek alapján, aki 2013 vagy 2014 évben kapta készhez támogatási döntését, azon pályázó függetlenül minden szabálytól kérelmezheti a projekt megvalósításának meghosszabbítását legkésőbb 2014. december 31-ig vagy 2015. június 30-ig. Erre több okból volt szükség, egyrészt a fentiekben fejtegetett intézményrendszeri leterheltség csökkentése, másrészt a korábban megítélt támogatások tömeges elveszítésének megakadályozása miatt. Az elmúlt néhány hétben több megkeresésem is volt hasonló problémával, hiszen nem életszerű, hogy valaki nyert egy pályázatot idén januárban – amit tavaly júliusban nyújtott be - és köteles lenne azt az eredeti terveknek megfelelően idény nyáron megvalósítani. Még egy nagyobb értékű, de nem is egyedi gyártású eszköz beszerzése sem bonyolítható le ennyi idő alatt. Mindenki figyelmét felhívom ezen lehetőségre, hiszen nagyon fontos és hasznos lehetőség, viszont kevesen tudnak róla. A Közreműködő Szervezet és Irányító Hatóság minden ilyen jellegű kérelemhez hozzájárul, mérlegelés nélkül az információk szerint. 2015. június 30. után viszont nem nyújtható be elszámolás és nem igényelhető támogatás, ezt az Európai Unió nem ismeri el, úgy kell tervezni a projekteket, hogy a záró elszámolás és beszámoló biztonsággal benyújtható legyen ezen dátumig.

 

Csak olvasgatni |

http://napigazdasag.hu

http://www.portfolio.hu

http://www.portfolio.hu

http://bruxinfo.hu/

http://www.portfolio.hu

http://www.napi.hu

http://www.napi.hu