Blog

MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐ AZ ELŐLEGGEL TÖRTÉNŐ ELSZÁMOLÁSOK ESETÉBEN

2020. 09. 02.

 

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer közleménye értelmében módosul a kifizetett támogatási előlegek elszámolhatóságának határideje

 

 

A COVID-19 betegséget okozó világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre reagálva ismét könnyítő szabályt vezettek be.

A támogatási előleg visszafizetése általános esetben kötelező, amennyiben a kedvezményezett az előleg kifizetésétől számított 12 hónapon belül nem nyújt be igénylést időközi kifizetésre, amely a kifizetett támogatási előleg legalább 60%-ával megegyező mértékű. A veszélyhelyzet idejére vonatkozó könnyítést célzó szabályozás e 12 hónapos határidőt 15 hónapra meghosszabbította.

A határidő-hosszabbítás a veszélyhelyzet alatt és annak megszűnése után az alábbiak szerint alakul:

A veszélyhelyzet megszűnését megelőzően kifizetett támogatási előlegek tekintetében, ha az előleggel való elszámolás határideje a veszélyhelyzet alatt járt le, a 15 hónapos előleg-elszámolási határidőt szükséges alkalmazni.

Szintén a 15 hónapos előleg-elszámolási határidőt szükséges alkalmazni a veszélyhelyzet megszűnését megelőzően kifizetett támogatási előlegek tekintetében, ha az előleggel való elszámolás határideje a veszélyhelyzet megszűnését követően jár le.

A veszélyhelyzet megszűnését követően kifizetett vagy kifizetésre kerülő támogatási előlegek esetén viszont az általános szabályok szerinti 12 hónapos határidő az irányadó.