Blog

Footgolf termékcsalád - Kutatási eredmény bemutató

2020. 10. 15.

 

A fejlesztéssel a labda gurulása sima felületen lelassítása megoldhatóvá vált, így a footgolf nevű sportot nemcsak füves, hanem bármilyen területen lehet már játszani, ezáltal a játékot nagy tömegek számára is elérhetővé lehet tenni, valamint tömegsporttá lehet alakítani.

Ehhez szintén jelen projekt keretében elkészítettünk egy golfgyűrűt, amelybe a labdát kell belerugni, hasonló módon, mint füves pálya esetében a lyukba.

 

A professzionális footgolf népszerűsége egyre növekszik hazánkban és külföldön egyaránt. Azonban ahhoz, hogy ezt a népszerűséget megőrizzük, szükséges a sportot szélesebb tömegekhez is eljuttatni. Ennek jelenleg a legnagyobb akadálya a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező labda, valamint egy olyan tárgy hiánya, amely a kaput, illetve footgolf esetében a lyukat helyettesíti azokban az esetekben, amikor a játékot nem füves pályán játszák.

A professzionális footgolfban ugyanis a fű lassítja le a labda mozgását és határozza meg azokat a jellemző technikákat, amelyekkel a labdát a legkevesebb lövéssel a lyukba lehet juttatni.

Emellett a labdának megfelelő a keménységre, súlyra, rugalmasságra valamint alaktartósságra vonatkozó paramétereket kell teljesítenie. A megfelelő labda 5-ös méretű, melynek körkerülete 68-70 cm és 410-450 g súlyú kell legyen.

Amennyiben a játékot más felületen kívánjuk játszani például aszfalton, vagy zárt térben, az adott felület nagymértékben befolyásolni fogja a labda mozgást és ezáltal a játékot.

 

A Footgolf termékcsalád az összes Footgolf alkalmazása során fennálló akadályra választ talált, olyan sporteszköz került kialakításra, amely egyedülálló módon lehetőséget biztosít a sportág elterjesztésre úgy, hogy a játékot kint a természetben, vagy zárt térben a résztvevők korától függetlenül széles tömegek tudják játszani.

 

A projekt legfontosabb elemének az elkészítése rotációs öntési eljárással történik, amellyel polimer formatesteket állítottuk elő. Az formatestek anyagát PVC pasztákból, PVC porból, valamint (fitalét-észter típusú) lágyítókból és további adalékanyagokból állítottuk elő. Jelen esetben egy kogelán szuperszoft labdát kellett előállítani. A kialakított új labdának jellemző tulajdonságait figyelembe véve ki kellett alakítani a megfelelő alapanyagkombinációt a projekt során. Hiszen a korábban használt pasztákban a PVC-lágyító aránya 35- 50 tömeg % PVC por, 35-50 tömeg% lágyító között is mozoghat. Ezt összekeverjük 30 – 60 tömegrész lágyítóval és 3,5-4,0 tömegrész olyan habosító diszperzióval, amely 40-43 tömeg% habosítóanyagból, 56-59 tömeg% lágyítóból és 1-4 tömeg% nátrium-keményítő-glikolatból áll. Ezen arányok és megfelelő összetétel meghatározása és kialakítása nagyon nagy kihívása volt a projektnek, természetesen a megfelelő összetételt sikerült hosszú kísérletek és próbagyártási fázisokat követően megtalálni. Ezt követően az elegyből 200-250 fokon elvégezzük a rotációs formaöntést. Az öntés során az elegyet két félgömbsüveg formába töltöttük. A formát zárás után 205-250 fokos kemencében forgatjuk 6-10 percig. A labdát felfújhatóságát úgy biztosítottuk, hogy egy alumíniumcsapot erősítettünk az egyik szerszámfélbe és erre egy 12-14 mm hosszú 2-3 mm falvastagsagú PVC csövet húztunk. Az öntési művelet és habosodás alatt a PVC cső a labda gömbhéjához hozzázselizálódott. Ezt követően a nyílás megfelelő szeleppel zárható. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a tervezett footgolf labdának a falát különböző falvastagsággal tudtuk kikísérletezni.

Emellett a hagyományos labdáktól eltérően két töltőlyukkal tudtuk ellátni a labdát. Az egyik szelepben a levegőt lehet bejuttatni, hogy felfújjuk a labdát, a másikon speciális fémreszeléket juttatunk a labda belsejébe, amelynek a funkciója a labda gurulásának lassítása és egyenetlenítése sima felületen. A megfelelő szelep szintén jelen projekt keretében került kifejlesztésre, mivel a dupla szelep kialakítása nem triviális folyamat, főleg öntési eljárásban. A szelep esetében fontos volt, hogy a sportlabdáknál általánosan alkalmazott gömbölyített végű szeleptű alkalmazható legyen.

A labda anyagának és belső szerkezetének kialakításakor figyelemmel kellett lenni arra is, hogy a labdába juttatandó fémreszelék ne károsítsa se az anyagot se a belső szerkezetet. Továbbá úgy helyezkedjenek el a labda belsejében, hogy ne okozzanak sérülést a labdába való rugás során. A fémreszelék egy fémtölcséren keresztül került a labdába. Ezt követően - erre a célra készített műanyag tüskével elzárjuk a töltőnyílást, amely teljesen színel (szintben van) a labda felszínével. Ezután fújjuk fel a labdát.

A rotációs öntési eljárással nemcsak a labdát tudtuk elkészíteni, hanem a golfgyűrűt is. Ez egy nagyon lapos, középen üreges csonkakúp lett, amely a talajra helyezve jól tapad, és a labdát úgy kell megrúgni, hogy a labda átbukjon a gyűrű peremén, és célba érjen.

Az elkészült végtermékben a labda és a golflyuk egy reklámszatyor méretű táskában elfér, tehát egy egész golf- vagy focipálya elfér majd egy hátizsákban.