Blog

Re: Új pályázatok?

2013. 11. 13.

 

A szeptemberi bejegyzésben azt fejtegettem, vajon hogyan alakulnak a pályázati kiírások az Európai Unió 10 operatív programunkat ért felfüggesztésének megszüntetését követően. Válaszok érkeztek azóta, részben megfelelve az akkori okfejtésnek.

 

Abban a bejegyzésben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program tükrében vizsgáltam a kérdést pro és kontra érvekkel. Jelenleg a kontra érvek mellett látszik eldőlni a kérdés, ugyanis pályázati kiírás a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban nem jelent meg.

Megjelent viszont a Regionális Operatív Programokban telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre vonatkozó kiírás több régióban. Szintén Regionális Operatív Program keretei között jelent meg a komplex vállalati technológia-fejlesztést mikro-, kis- és középvállalkozások számára kiírás, amely csak Közép-Magyarországi Régióban nyitott, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program meglévő tükör pályázata nem.

Ezen két pályázati kiírás szól csupán a vállalkozásoknak. Ezeken kívül a Regionális Operatív Programokban számtalan kiírás jelent meg, amelyek legfőképpen önkormányzati, helyi államigazgatási projektet támogat, vagy kiemelt projektek finanszírozását hivatottak fedezni.

Ezeken kívül megjelent számtalan olyan központi államigazgatás fejlesztésére szóló kiírás, amelyek forrásainak felszabadulása szintén a fent említett szeptemberi EU-Magyarország közötti megállapodás eredménye. Ezen források szintén nem a vállalkozások fejlesztését szolgálják, hanem az állami rendszerek működési hatékonyságát.

A válasz tehát megvan, nem a gazdaságfejlesztés lett a legfőbb nyertese az EU és Magyarország közötti szeptemberi megegyezésnek és a forrásokat csak igen kis részben összesen 21,5 milliárd Ft értékben kerülnek közvetlenül a gazdaságfejlesztésre.

Az akkori megállapodások nyomán felszabadult 500-600 milliárd forint java része közvetlenül az államigazgatásba kerül, amely csak közvetetten jelenik meg a gazdaságban megvalósítói oldalon.

Marad tehát a várakozás a gazdaságfejlesztési források jövő évi széles körben történő kiterjesztésére, amelyről egy későbbi bejegyzésben szó lesz.