Blog

2014!

2014. 01. 07.

 

2014. január 1. elmúltával látszik a 2014-2020 tervezési időszakra vonatkozó kormányzati elképzelések a pályázati rendszer formájára, felépítésére és működtetésére vonatkozóan. A vállalkozások látszanak a legnagyobb nyerteseinek az érintett időszaknak pályázati szempontból, hiszen a forrásokat java részt vállalkozásfejlesztésre szánják.

 

Az első és legfontosabb változás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűnése. Ez alapjában határozza meg a 2014-ben induló pályázati rendszert, hiszen az eddigi "pénzosztó" szervezet eltűnt feladatait a Miniszterelnökség és az egyes minisztériumokba kerülő Irányító Hatóságok veszik át.

A Miniszterelnökség a források felhasználását koordinálja, míg az Irányító Hatósági feladatokat a terület- és gazdaságfejlesztési programok esetében a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), a közlekedési, energia- és környezetvédelmi programok esetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM), a humán erőforrás programok esetében pedig értelemszerűen az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartoznak.

A teljes - megközelítőleg 22,6 milliárd Euro (hozzávetőlegesen 6700 milliárd Forint) keretösszegű – fejlesztési forrás közel 60 százalékát teszi ki a vállalkozások fejlesztésére szánt keret.

-          Területfejlesztési Operatív Program (TOP) - 16,15 %

-          Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) - 39,40 %

-          Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) - 3,55 %

-          Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) - 10,94 %

-          Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) - 14,77 %

-          Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) - 13,69 %

-          Koordinációs Operatív Program (KOP) - 1,50 %

A vállalkozás fejelsztés fő forrása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), amelynmek legutolsó 3.0. verziójában a teljes 2014-2020 fejlesztési keretből 38 százalékot, összesen nagyjából 8,6 milliárd Eurot (kb. 2600 milliárd Forint) realizál a GINOP forrásaiként. A kialakított 6 fő prioritása tükrözi a 2007-2013 időszak forrás felhasználásainak tanulságait az alábbiak szerint:

-          Vállalkozások versenyképességének javítása és foglalkoztatásának ösztönzése

-          Tudásgazdaság fejlesztése (vagyis a kutatás+fejlesztés+innováció)

-          Infokommunikációs fejlesztések

-          Természeti és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül (vagyis a turizmus támogatását)

-          Foglalkoztatás ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztése

-          Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése

Minden prioritás tengelyhez kapcsolódik több specifikus cél, amely már a konkrét elképzeléseket és azokhoz remélhetőleg konkrét pályázatokat tartalmazza. Az egyes célok még általánosságban határozza meg a megvalósítandó feladatokat, de ezekből már lehet következtetni a majdani pályázatokra és a konkrét megvalósításokra.