Blog

Pályázatokat minél előbb

2014. 02. 28.

 

Egyértelmű szándéka mindenkinek, hogy minél előbb pályázati források jelenjenek meg. Mind a potenciális pályázók, mind a pályázatok megvalósításában aktívan résztvevő kereskedők, kivitelezők már érzik azok hiányát. A finanszírozás feltételeiről lehet mostanában hallani és arról, hogy márciusban benyújtásra kerülnek a végleges Operatív Programok az Unióhoz.

 

A döntéshozók is érzékelik a rendelkezésre álló pályázati források mielőbbi és nem minél későbbi felhasználásának problematikáját. A 2007-2013 időszak remek „tanulópénz” volt mindenki számára. Egyértelművé vált, hogy a forrásokat amilyen gyorsan lehet, fel kell használni és le kell kötni, különben nem marad elegendő idő a megvalósításra és a források lehívására. Mint ahogyan a 2007-2013 pályázati periódus forrásaira még most 2014 elején is nyílnak meg pályázatok, mivel csak így lehet maradéktalanul felhasználni a forrásokat. Igaz támogatási szerződéseket elvileg legkésőbb 2014. június 30. napjáig lehet kötni a korábbi finanszírozási periódus terhére.

Így a jelen 2014-2020 szakaszban minél előbb el kell kezdeni a pályázatok kiírását és minél gördülékenyebb rendszert kell kidolgozni, hogy az – számításaim szerinti – kb. 1100-1200 milliárd Ft (aminek 60% érinti a KKV-kat) kifizetést teljesíteni lehessen, és ne legyenek „beragadt” források. Ezt segítené elő az pályázatok gördülékeny finanszírozásának állami terve is, amiben én személy szerint semmi újdonságot nem látok. Előleget eddig is le lehetett hívni és fel lehetett használni, eddig is volt lehetőség folyamatos elszámolásra, így a fenti nyilatkozat előtt egy kicsit értetlenül állok, de valószínűleg másképp fog működni a finanszírozás, mint eddig. Egy „önerő alap” létrehozása vállalkozásoknak fontos eredmény lenne.

Annak érdekében, hogy minél gyorsabban el lehessen indítani a pályázatokat – ami még mindig június-júliusra tehető - az operatív programokat pedig március vége előtt benyújtja Magyarország az Európai Uniónak.

Ezek mind jó hírek, csak legyen is belőle valami, mert ha a jövőben is ilyen lassan halad a Széchenyi 2020 program, akkor nehezen lesz lehívható az évi 1000 milliárd Ft pályázati támogatás.