Blog

Tanácsok. Ingyen.

2014. 03. 20.

 

Sokan keresnek már elnyert pályázat átvételével kapcsolatban, kapnak konkrét ajánlatokat különböző csatornákon már elnyert támogatások átvételére, ennek megvannak a veszélyei. Ezzel párhozamosan egyre több a pályázati csaló, aki fix összegért ígér „tuti” támogatást. Na hogy van ez?

 

Már elnyert támogatás kedvezményezettjének cseréje lehetséges. Azonban megvannak a feltételei, amelyek teljesülése esetén hozzájárul az Irányító Hatóság a kedvezményezettek cseréjéhez. A legfontosabb feltétel a pályázó személyére vonatkozik, hiszen azon vállalkozás, aki át kívánja venni az adott pályázat megvalósítását, meg kell feleljen a pályázat benyújtásakor érvényes minden pályázati feltételnek, lehetőleg olyan mértékben, ahogyan az eredeti pályázó is megfelelt. Ezen túlmenően a pályázatban vállalt indikátor értékeket tudnia kell tartani és vállalni olyan mértékben, ahogyan az eredeti pályázó azt vállalta. Ez a 2 legfontosabb kitétel és kritérium. Ezen túlmenően természetesen a területi feltételeket be kell tartani, tehát – pályázati kiírástól függően – legalább egyazon régióban kell székhellyel, vagy telephellyel rendelkeznie mind a régi, mind az jövőbeni kedvezményezettnek. jó példa erre a Közép-Magyarországi Régió kedvezményezettjei és a régióban székhellyel rendelkező pályázók. Ők nem vehetnek át olyan projektet, amely más régióban van, kivéve, ha a pályázat benyújtásakor az adott régióban rendelkeztek telephellyel. Elvileg a kedvezményezett csere nem járhat költséggel, legalábbis a hivatalos eljárásnak költsége nincs, sem az Irányító hatóság, sem a Közreműködő Szervezet részéről. Normál esetben az átadó vállalkozás sem kérhet pénzt a pályázat átadásáért, de a valóság gyakran más…Lehet találni olyan pályázati tanácsadó vállalkozást, amely kifejezetten ezzel foglalkozik, de a pályázatokkal való kereskedés sem jogilag, sem etikailag nem tolerálható.

 

Sok a pályázati csalással életvitelszerűen, fő megélhetési forrásként foglalkozó „pályázatíró”, akik előre befizetett díj ellenében „elintézik” a támogatáshoz jutást. Ezek a pályázatíró” csalók valóban csalók, hiszen fix díjért (100-500 ezer Ft) ígérnek pályázati lehetőségeket, amelyek nem is léteznek, vagy ígérik, azt, hogy elintézik, hogy a vállalkozásnak megjelenjen pályázati kiírás, amelyen majd sikerrel indulhat a díj ellenében. Ez sajnos korábban is volt, most is van és később is lesz, ahogyan egyre több pályázat jelenik meg. Ezen csalók tevékenysége - mint minden csalóé – más becsületes pályázatíró, tanácsadó hitelét rontja, ezért, szerintem mindenki közös érdeke ezen csalók felszámolása. Sajnos a jelenlegi kormányzati hangulat és hangulatkeltés hátterében – a pályázati tanácsadók, pályázatírók jövőbeli szerepe megítélésében – is ezen csalók állnak.

Tanácsok

  • Ne dőljön be senki a hirtelen jött és visszautasíthatatlan ajánlatnak!
  • Ne dőljön be a telefonon mindent ígérő sales-es hölgyeknek!
  • Kérjen mindig konkrét dokumentációt a pályázatokról és a konkrét ajánlatról!
  • Ne fizessenek előre olyan szolgáltatásért, amelynek nincs konkrét, kézzel fogható produktuma!
  • Ne fizessenek pályázatfigyelésért, általános pályázati tanácsadásért előre!
  • Nem léteznek olyan pályázatok, amelyeknek nincs visszakövethető kormányzati kiírója, közreműködője és valamely hivatalos kormányzati weboldalon nem jelenik meg.