Blog

Felfüggesztés? Leállás? Vagy mi?

2014. 05. 14.

 

Újabb, az egyszerű pályázónak és polgárnak érthetetlen hírek és események történnek a „pályázati világban”, amelyet szerintem senki nem kommunikál megfelelően, érthetően, hihetően. Ez vonatkozik a sajtóorgánumokra –hiszen nem értenek hozzá – a megkérdezett szakértőkre és a döntéshozókra egyaránt.

 

Először is megjelent egy írás a pályázati hírekkel foglalkozó hírportálon még április elején, amely az egész folyamatot elindította. Igazából azóta sok hír és írás jelent meg a témában különböző és ellentétes hírekkel egyaránt. A sajtó természetesen nem tisztázta megfelelően a kérdést, így minden ismerősöm és pályázatokkal érintett első kérése felém a kifizetésekkel kapcsolatos volt, többen hívtak telefonon, vagy jelentkeztek e-mailen, hogy most mi történik. Igazából a nyilatkozat és hír kavalkádból nehéz kihámozni a lényeget, a helyzetet nehezíti az a tény, hogy valójában a benyújtott kifizetési kérelmek (nem reprezentatív felmérés alapján) kifizetés ténylegesen akadozik, ahogy erről szintén több pályázatokról író fórumon írtak is a sajtó jeles képviselői.

Igazából értelmezésem szerint az Európai Bizottság aggályát fejezte ki a pályázatokat kezelő szervezetek 2013 végén elindult és 2014. áprilisában befejeződött átalakításai miatt. A sajtó hírek alapján az Európai Bizottságot előzetesen nem tájékoztatták az érintettek az átalakításokról, így az Európai Bizottságnak nem volt más választása, mint megvizsgálni az átalakítások milyen módon érintik a pénzek elosztását és felhasználását. Azok megegyeznek-e az Európai Unió alapelveivel és jogszabályaival. Ennek következtében, amíg a megfelelő döntést meg nem hozzák, Magyarország által az Európai Bizottságnak küldött elszámolásokat - amelyekben az Európai Unió által finanszírozott támogatások Európai Unió által adott részét kéri kifizetésre a Magyar Állam – befagyasztja, tehát nem fogadja azokat be. Azonban az addig benyújtott elszámolásokat teljesítettnek tekinti, hiszen azokat már befogadta, azt a korábban akkreditált és elfogadott intézmény rendszer által került benyújtásra, így azok kifizetéseivel nincs gondja. Mivel a Magyar Állam negyedéves elszámolási rendben van az Európai Bizottsággal – így tulajdonképpen az Európai Unióval – a 2014 év második negyedévében benyújtott jelentést és elszámolást nem kezeli egyelőre.

Ez Magyarország költségvetésre van hatással, hiszen a Magyar Állam nem kapja meg az Európai Uniótól származó forrásokat. A pályázók minden esetben közvetetten – korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel illetve azok Közreműködő Szervezeteivel – vannak szerződéses viszonyban, nem közvetlenül az Európai Unióval – természetesen itt csak a magyar pályázati rendszer pályázatairól beszélünk, a közvetlen brüsszeli források esetében magával az Európai Bizottsággal kötnek szerződést – szerződnek, így a kifizetési kötelezettség is a pályázók felé a Magyar Államot, a magyar költségvetést terheli.

A helyzet 2013 év végéhez hasonlóan kusza, de nem átláthatatlan és nem reménytelen. A probléma megoldása biztosra vehető és egy negyedéves kifizetési periódus kimaradása után a forrásokat biztosan lehívhatja a Magyar Állam. A pályázókat szerződéseik védik, kötelezettséget a támogatásaik kifizetésére a Magyar Állam vállalt.

A benyújtott elszámolások jelenlegi stagnálása és a kifizetések tényleges elmaradása nem az Európai Bizottsággal való újabb affér oka. Az oka az átalakított intézményrendszer nem megfelelően gördülékeny működése, a választások utáni „gazdátlan állapotok” és a megfelelő eljárási szabályok hiánya az új struktúrában, a rendelkezésemre álló információk alapján kialakított meglátásom szerint. Nem gondolom, hogy ez hosszú távon így maradna, sajnos voltak, vannak és lesznek is ilyen periódusok a pályázati rendszerben, hiszen az átalakulás és változás folyamatos. Probléma akkor van, ha júniusban a kormány megalakulása után sem rendeződik a helyzet, de akkor már gond van és nem probléma…

 

Az alábbiakat használtam fel a bejegyzés megírásához:

http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/05/08/brusszelben_sem_ertik_a_magyar_kormany_benazasat/

http://www.origo.hu/gazdasag/20140430-brusszel-elnezest-kert-nem-akartak-ekkora-kavarodast.html

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/az-eu-penzek-kifizeteset-informalisan-felfuggesztettek-amig-elfogadhato-magyarazatot-nem-kapnak/

http://444.hu/2014/04/28/baj-van-brusszel-minden-magyarorszagnak-jaro-penzt-befagyasztott/

http://www.mfor.hu/cikkek/EU_penzek__nincs_felfuggesztes__de_szamlat_ne_kuldjunk.html

http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/04/28/fel_is_fuggesztettek_az_unios_penzeket_meg_nem_is/

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20140428-nem-az-8222-uj-ugy-miatt-allnak-a-kifizetesek.html

http://hvg.hu/itthon/20140428_csepreghy_nem_zartak_el_a_penzcsapot

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_van_veszelyben_1500_milliard_forint_kifizetese_bajnai_szerint.581027.html