Blog

A „puding” próbája

2014. 11. 13.

 

A korábbi bejegyzésben bemutatott pályázatok és azok benyújtása a tegnapi napon vált valósággá, ezzel visszavonhatatlanul elindult a Széchenyi 2020 program fejlesztési időszaka és ahhoz kapcsolódó pályázati rendszer.

 

A korábbi beharangozás szerint a pályázati felhívások megjelenését követő 20. napon jelenik meg az új, már átdolgozott, online pályázati kitöltő program próbaverziója, amellyel be lehet nyújtani a pályázatokat, majd ezt követő 10. napon a pályázatok benyújtása is lehetségessé válik. Ehhez képest volt egy apró 2 napos csúszás, de lényegében az ígéret teljesült. A tegnapi napon minden GINOP pályázat benyújtására volt lehetőség. A rendszer alapvetően jól vizsgázott, azonban voltak nagyon bosszantó és (hivatalosan nem tervezett) várt hibák, fennakadások a működésben, az ügyfélszolgálat felkészültségében.

 

Magáról az új rendszerről hosszasan lehetne vitatkozni, hogy jobb-e, hasznosabb-e, praktikusabb-e a korábban jól bevált kitöltő programnál. Abban azonban szerintem mindenki egyetért, hogy az új online rendszer visszaugrást jelent az időben, már, ha a kitöltő és pályázat benyújtó programok evolúcióját tekintjük végig. Tele van apró, bosszantó hibával, sem felhasználóbarátnak és sem praktikusnak nem nevezhető megoldással. Maga a kitöltése is jóval hosszadalmasabb, mint a korábbi rendszernek, és nem a rendszer lassúsága, hanem a kezelhetetlensége miatt. Maga a pályázat benyújtása sem lett egyszerűbb, sőt komplikáltabb, mivel ugyanúgy ki kell tölteni mindent, majd a végén egy nyilatkozatot generál a rendszer, mint korábban. A jelentős különbség viszont az, hogy míg korábban a nyilatkozatot egy CD-vel együtt postáztuk, addig most a nyilatkozatot aláírás után még szkennelni kell és azt feltölteni a rendszerbe, majd a nyilatkozatot szintén postázni. Tehát addig nincs a pályázat benyújtva, míg a szkennelt nyilatkozat nincs feltöltve a rendszerbe.

 

Maga a folyamat és hosszadalmas, egy külön bejegyzésben összegyűjtöm a rendszer általam felmért hibáit és gyenge pontjait, amelyen még bővel van idő és lehetőség javítani a jövő év elején induló beharangozott pályázati dömping előtt.