Blog

Termelésre magyar!

2015. 04. 14.

 

A GINOP pályázatok kiírásának menetrendjének megjelenése hozott némi színt a szürkeségbe. A menetrend szerint áprilisban jelennek meg az első pályázatok – egyes kiemelt konstrukciók már márciusban megjelentek – ahogyan azt korábban már lehetett tudni, majd szinte minden hónapra jut majd kiírás a kombinált hitel konstrukcióktól a vissza nem térítendő támogatásoktól a beruházások támogatásán át kutatás-fejlesztés projektekig.

 

Kezdjük az elején idő sorrendben. Április hónapra a GINOP-1.2.1 - Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, GINOP-1.2.2 - Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása a szabad vállalkozási zónákban és a GINOP-1.3.1 - Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása konstrukciók jelenését ígéri a kormányrendelet.

A piaci pletykák alapján arra lehet következtetni, hogy a 80 milliárd forintos kerettel megjelenő, a tervek szerint 2 évig – illetve a forrás kimerüléséig – elérhető GINOP-1.2.1 - Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat csak termelő gyártó vállalkozások számára lesz elérhető, eszköz beszerzésre, infrastrukturális beruházásra. A 2014 novemberében megjelent pályázathoz nagyon hasonló lesz a konstrukció, talán annyi változással, hogy a termelő gyártó kapacitás fejlesztése a jövőbeni vállalásként kezelendő, nem szükséges a múltból eredően árbevételt felmutatni. Így talán lehet alapul venni a novemberi kiírást, valószínűleg annak egy 2015 áprilisi reinkarnációja fog megjelenni, hasonló keretek között.

GINOP-1.2.2 - Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása a szabad vállalkozási zónákban konstrukciója a korábban minden évben megjelenő NFA-KKV konstrukcióhoz fog hasonlítani, alapvetően a munkahely teremtést szorgalmazva. Szintén termelő, gyártó tevékenység fejlesztése és erősítése a cél és a célcsoport. Itt vélhetően a teremtett munkahelyek után jár a támogatás az eszközbeszerzéshez, infrastruktúra fejlesztéshez, maghatározott arányban és összegig.

Szintén a 2014 év végi konstrukciók visszatérője lesz a GINOP-1.3.1 - Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása konstrukció. Ezt viszont, a pletykák szerint jelentősen átszabják, mivel a korábbi konstrukció finoman szólva sem volt sikeres. A sikerességének legnagyobb gátja az erősen szabott lehetőségekben, a tanácsadás rész közel teljes törlésében és a támogatás mértékének alacsony volta lehetett, tapasztalatok szerint. Ehhez járult hozzá, hogy szintén termelő-gyártó tevékenységet végző vállalkozásoknak szólt, KKV-knak, amelyek a legkevésbé export képesek. Attól mert adunk pénzt egy külpiaci rendezvényen való megjelenésre, nem lesz meg az akarat is a vállalkozásokban. Szükséges hozzá motiváció, tanácsadás, hiszen az utat nem ismerik ezek a vállalkozások, ők termelnek, gyártanak, napi adminisztrációban élnek, az esetek 90%-ában a tulajdonos is napi ügyeket visz és céget vezet, nem vizionál, üzletet fejleszt. Nem is tudják hogyan kell azt. Erre kell a forrás, hogy azt megtanulják, külföldi best practice átadás és tanéácsadás…De valószínű az új kiírásban az nem lesz ismét.

Mindezek következményeként az ország egy termelési központ lesz. Papíron legalábbis. Mindenki, akiforráshoz akar jutni, hirtelen termelő tevékenységet fog fejleszteni, hogy 2-3 éve várt pályázati pénzhez jusson, hogy fejleszteni tudjon, hogy bevételt generáljon, hogy GDP-t növeljen, megéljen. Mindezt persze a magyar módon, rákényszerített kiskapuk igénybevételével. Nem tartom jó iránynak, ahogy a szakma nagy része sem tartja annak. Érthető, hogy fontos a strukturált pályázati pénzosztás a források nem elaprózott felhasználásának célja, de ennek nem biztos, hogy ez a legjobb módja. A másik része a történetnek gazdaságpolitikai kérdés, hogy 2015-ben érdemes-e a nem létező iparunkba tolni a pénzt?

A termelés gyártás ilyen mértékű patronálás ellen felemelte szavát a KAVOSZ vezetője is, a GDP 2/3-át adó szolgáltató szektor kiszorítás a forrásokból nem egyszerű kérdés és nem célszerű.

Minden kiderül, ha a végleges felhívások nyilvánosságra kerülnek és megjelennek. De az irányok már most egyértelműek, a részletekre vár mindenki.

Linkek:

http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=211883

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezert_csusznak_az_unios_palyazatok_hamarosan_tenyleg_megindul_a_penzosztas.595390.html

http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=211933

http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=211906

http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=211948

http://www.vg.hu/kkv/krisan-a-kkv-k-mannakent-varjak-az-eu-forrasokat-446952

http://www.vg.hu/gazdasag/a-kkv-k-varjak-az-eu-penzt-446991