Blog

PR cikk az ICT szektor növekedéséért

2016. 11. 16.

 

Az Információmenedzsment Innovációs Klaszter 2008.10.27-én alakult azzal a céllal, hogy tagvállalatainak egységes technológiaorientált fejlesztését, hazai-, illetve nemzetközi szintű versenyképességük fokozását támogassa, mind termékpiacaikon, mind a munkaerőpiac vonatkozásában.

A klaszter a versenyképesség fokozását két kulcsterületen tartja a leginkább szükségszerűnek:

  • Belső versenyképesség: munkaerő-megtartási, munkaerő képzési képesség fejlesztése
  • Külső versenyképesség: termék-, illetve szolgáltatási piacokon történő versenyképesség fokozása

 

Klaszterünk aktív támogatója tagvállalataink nemzetközi piacralépési tevékenységeinek, szakmai és pénzügyi hátteret igyekszik biztosítani ezen magas üzleti kockázattal bíró tevékenységekhez.

Az EMEA térség egyik meghatározó információtechnológiai kiállítása a Dubaiban megrendezett GITEX Technology Week, mely a régió meghatározó informatikai szereplői mellett néhány kisvállalkozás számára is tökéletes platformot nyújt a megjelenéshez. Ezen rendezvényen tagvállalataink közül a MultiPass Solutions és az INVENTURE Autoelektronika vett részt kiállítóként, utóbbi már nem először. A kiállítás alkalmával számos  standon kívüli tárgyalásra is sor került a már meglévő és a potenciális ügyfelekkel egyaránt.

Időközben egy másik kontinensen, Európa legnagyobb HR kiállításán, a kölni Zukunft Personalon vett részt a MarkCon csapata által fejlesztett Games For Business kiállítóként, melyen illusztris társaságban az iparág legnagyobbjai közt mutathatták meg díjnyertes technológiájukat. A sűrű program azonnal folytatódott számukra október 21-én a londoni Onrec (Online Recruitment) konferencián, ahol a PricewaterhouseCoopers-szel közösen előadóként képviseltették magukat.

Mindeközben klasztermenedzsment szervezetünk Európa legnagyobb térinformatikai konferenciáján képviseltette magát. A tagságunk számára meghatározó szakterület képviselői a horvátországi Splitben rendezték meg idei legnagyobb éves seregszemléjüket, az ESRI European User Conference 2014-et, melyben a távérzékelés, a térinformatika, a térképészet és egyéb kapcsolódó technológiai területek meghatározó szereplői osztották meg véleményüket a szakág fejlődésének lehetséges irányairól.

A rendkívül aktív kiállítási szezon várhatóan hamarosan folytatódik, a jövő év elején további konkrét tervekkel rendelkező tagjaink már készülnek standjaikkal, illetve előadásaikkal a londoni BETT 2015-re, illetve a jövő évi barcelonai Mobile World Congressre.

 

A fejlődő munkaerőpiacért

Az IVSZ felmérése szerint hazánkban jelenleg 10 000 betöltetlen informatikai állás van.  A helyzet nem egyedi, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre nyílik az olló az informatikai képzéseken végzettek és a piac által támasztott munkaerő mennyisége között. A code.org felmérése szerint csupán programozói állásból 1 000 000 betöltetlen álláshely keletkezik 2020-ig.

Ennek a helyzetnek a javítására csak a szereplők összefogásával van esély: hatékonyan összehangolni szükséges a középfokú oktatástól a munkaerőpiacig tartó teljes utat, népszerűsíteni szükséges az informatikai szakmát már a középiskolában, valamint a lehető leginkább piackonformmá kell alakítani az oktatást, a lemorzsolódás minimalizálása érdekében.