Blog

Csak a változás az állandó

2017. 01. 28.

 

A január 25-től benyújtható kapacitás fejlesztésre vonatkozó (leánykori nevén eszközbeszerzés pályázat) 2 felhívás a GINOP-121-16 és a GINOP-122-16 kerete 2 nap alatt kimerült. Vagyis csak a GINOP-121-16 felhívás kerete, amely feltételeit jó érzékkel írták a benyújtás előtt 5 nappal, megduplázva annak a maximális támogatás összegét (500 millió Ft-ra), amely után nem is volt kérdés a nevetséges 18 milliárdos keret szinte azonnali kimerülése. 

 

Azonban a rendszer ismét korrigálta önmagát és egy héttel a botrányos támogatási felhívás feltételek átírása után gyorsan emeltek 40 milliárd (!) Ft keretet, így már 58 milliárd áll rendelkezésre a GINOP 121 16 „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” felhívásban. Ez azt jelenti, hogy az eddig benyújtott támogatási igénylések nagyjából le is fedik a keretet, de 2017. február 28-ig még lesz lehetőség további igények benyújtására, 120-130 milliárd Ft támogatási igényig engedik a támogatási igények benyújtását. Teszem fel, azt gondolom jogosan a kérdést: Miért kellett 18 milliárd Ft kerettel meghirdetni egy mindenki által közismerten népszerű támogatási igénylés konstrukciót, ha volt rá 58 milliárd? A magyar KKV egyértelműen tőke szegény és ezen nem változtat a 2,5% vagy a 0% hitel, ezen cégek beruházásához támogatásra van szükség, ezt lehet nem elfogadni, lehet annak titulálni, hogy a magyar KKV hozzá lett szoktatva a támogatásokhoz és anélkül már nem is beruház, lehet sok mindennek értelmezni, de ez tény. Javaslom minden döntéshozónak, ne a kamarákkal, a KAVOSZ-szal és kinevezett tanácsadókkal egyeztessen a kérdésről. Nem is kellene messzire menni, saját házon belül a helyszíni ellenőrzéseket végzők nap, mint nap találkoznak KKV kedvezményezettekkel. Nagyon jól látják a helyzetet és vállalkozások jelenlegi lehetőségeit, helyzetét. Illetve nem ártana több száz vállalkozóval leülni beszélgetni és nem konferenciákon, ahova nagyon kis százalékuk jut el, hanem az életben, milyen nehéz versenyezni egy osztrák-cseh-lengyel versenytárssal, de nem kell olyan messze menni, még az országon belül is hatalmas a kontraszt Nyugat-Kelet és Észak-Dél között. Ma Magyarországon még a támogatás mellé az önerő előteremtése is probléma sok esetben, nem hogy a saját erőből történő beruházás. Az kvázi nem létezik. Ennek tükrében és a fent említett felhívás szigorú feltétel rendszerének való megfelelés alapján érthetetlen az elmúlt 2 hét történése, ha egyébként is volt még 58 milliárd Ft erre a konstrukcióra, akkor miért nem lehetett azzal kiírni a felhívást?

Lényegtelen is, ez már csak utólagos okoskodás, de a jövőre nézve megfontolandó és tanulságos.

A kisebb GINOP-1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása felhívásban a keret ugyan kisebb, 21 milliárd Ft, de a támogatás maximális 40 millió Ft-os összege is más nagyságrendeket mutat. Illetve ebben a kiírásban szintén szűk feltételrendszer miatt az igény is kisebb, a rendelkezésre álló keret nagyjából fele kétharmada lett eddig lekötve. De a fenti példa alapján ezen keret bővülése is benne van a pakliban. Ha van rá 21 milliárd, akkor, ha szükséges, lesz akár 61 milliárd is. Az igazi támogatás a fenti gondolatmenetet követve az lenne, főleg a felhívás területi (SZVZ) korlátozásai okán.