Blog

Mullit Kft. - PHARMASAFE VALVE (PSV)

2021. 11. 29.

 

 

 

Jelen kutatás fejlesztési projekt keretén belül célunk volt egy komplett szelepcsalád kifejlesztése, amely több méretben lett alkalmazható elsősorban gyógyszeripari alkalmazásban. A kutatás, fejlesztési projekt keretén belül célunk 100mm, 150mm, 200mm átmérőjű szeleppárok kifejlesztésére került sor. A projekt keretein belül a tömítések prototípusainak kifejlesztése is megtörtént, valamint ezek gyártásához szükséges technológiai fejlesztések is.

Tervezési peremfeltételekként meghatározásra kerültek a következő szempontok:

• biztonságos működés,

• vegyszerállóság,

• aktív és passzív felek különálló használhatósága,

• holttér mentes kapcsolódás az aktív és passzív elem közt,

• későbbiekben segédenergiával történő manipuláció,

• magas élettartam

A sikeres gyártmányfejlesztés eredményei önmagában is felhasználhatóak egyéb gyógyszeripari eszközök, valamint orvosi műszerek alkatrészeiként. A szelepcsalád kifejezetten veszélyes por alapanyagok technológiai kezelésénél alkalmazható - kiemelt szempontként megemlítendő - hogy a kezelt alapanyag környezettel/ dolgozóval való érintkezése ne valósulhasson meg.

A piacon lévő termékek által nyújtott pozitív tulajdonságok ötvözése, saját fejlesztési ötleteinkkel- melynek hatására a végfelhasználók egy szélesebb hőmérsékleti tartományban alkalmazható, megfelelő körülmények között jóval nagyobb élettartammal rendelkező, ökonómiai szempontból is kedvezőbb termékcsaládhoz jutott hozzá.

A fejlesztés eredményeképpen előállított szelepek kulcsfontosságú tulajdonsága lett a holttér mentesség. Holttér mentesség alatt az olyan geometriai kialakítású szelepeket értjük, amelyeknél nagy mennyiségű porok kezelése esetén is a felületekre, illetve holtterekbe rakódó anyagmennyiség szinte elhanyagolható.

Szintén nagyon fontostermékjellemző lett a fejlesztés eredményének, hogy szinte bármilyen gyógyszeripari berendezésre csatlakoztatható TriClamp rögzítéssel, ezek a berendezések lehetnek pl.: autoklávok, bemérőedények, esetleg lefejtőedények stb.

Fontos újításnak számít a jelenlegi piacon lévő termékekhez képest az alapanyag összetevők által elért élettartam, ami a termékek fém részeinek használattól függően minimum 3-6 év. A jelenlegi polimerekből készülő alkatrészek élettartama ennél kevesebb 1-2 év.

 

ISMERKEDJEN MEG A PHARMAFASEVALVE SZELEPCSALÁDDAL

A PHARMASAFE VALVE (PSV) egy holttérmentes pillangószelep (CSBV – Containment Split Butterfly Valve) amelynek használata lehetővé teszi a porszerű nyersanyagok továbbítását technológiai berendezések között, szinte „0” veszteséggel. A PSV-nek köszönhetően a gyógyszeriparban használt drága vagy veszélyes alapanyagok kezelése biztonságosabbá válik.

 

A CSBV-t (Containment Split Butterfly Valve) eredetileg határoló eszköznek tervezték alapanyagok beltéri szállításához amely óvja a kezelőt a veszélyes vagy a mérgező anyagoktól, egyúttal megakadályozza a drága vagy veszélyes alapanyagok környezetbe jutását. CSBV-t ma már nemcsak a gyógyszeriparban használják, használata jelentősen elterjedt más területeken is (élelmiszeripar, más ipari területek), ahol fontos, hogy a termékek áramlása és tárolása biztonságos és tiszta legyen.

 

A PSV két szelep félből áll, egy aktív egységből és egy passzív egységből. Mindkét oldalán egy-egy pillangószelep található. Az aktív egységet általában egy helyhez kötött technológiai berendezéshez, például tartályhoz; a passzív egységet pedig egy mobil egységhez csatlakoztatják.

A szelep két felének összekapcsolásával a por állagú anyag kitárolható az egyik tartályból a másik mobil tartályba.

 

A PSV használatának előnyei

  • biztonságos alapanyag kezelés,
  • védi az érzékeny termékeket és segít kiküszöbölni a keresztszennyeződést
  • csökkenti a tisztítási és leállási költségeket a porszivárgás kiküszöbölésével
  • gyors, nagy mennyiségű, biztonságos termékáramlást tesz lehetővé

 

Technológia

A Mullit Kft. 4 évtizede elkötelezett a minőségi termékfejlesztés és gyártás mellett. Az általunk kifejlesztett és gyártott termékeket és eszközöket mindig a partnerrel együtt tervezzük, az ügyfél igényeinek megfelelően. A termékek fejlesztésekor az a célunk, hogy minden esetben a legmagasabb minőségű terméket állítsuk elő, amely kiállja az idő próbáját és maximálisan kielégíti a vásárló igényeit. A PHARMASAFE VALVE szelepcsalád tagjai a legmagasabb minőségű alapanyagokból és gyártási technológiával készülnek.

 

A PHARMASAFE VALVE SZELEPTÖMÍTÉSEK JELLEMZŐI

  • Kimagasló ellenálló képesség
  • Hőmérséklet-tartomány – 50ºC és +50 ºC között
  • FDA minősítéssel rendelkező anyag
  • egyedülálló ár-érték arány

 

___________________________________________________

A 2018-1.1.1-MKI-2018-00043 azonosítószámú projekt publikációjaként megjelentetett tartalom.

További információ a termékről a Mullit Kft. PHARMASAFE VALVE ügyfélszolgálatán kérhető.